vineri, 26 martie 2010

Sedinta cu parintii

Dintotdeauna mi s-a reprosat ca dascal ca nu stiu sa bat copiii... "Doamna, va fac eu un bat bun si snopiti-i bine!"
De vreo 10 ani au aparut serii de copii deosebiti de cei dinaintea lor prin faptul ca se concentreaza mai greu, sunt mai agitati si mult mai indrazneti. Asteapta intotdeauna argumente atunci cand sunt solicitati la o sarcina (didactica sau nu), altfel lucreaza fara convingere sau nu finalizeaza lucrarea. Fireste, exista exceptii. Toti sunt foarte frumosi si au ochii luminosi si inteligenti. Multi dintre ei isi doresc sa fie permanent in centrul atentiei si, din pacate, nu suporta prea bine toti consecintele competitiei acerbe in care ii antreneaza familia sau sistemul de invatamant actual. Competitia ramane si mai departe, in viata omului matur care priveste cu obida in curtea vecinului si realizeaza ca nu are la fel de multi bani, nu are o familie cel putin la fel de frumoasa sau nu arata fizic la fel de bine, deci este un ratat! Urasc uniformizarea si cliseele in gandire! De ce nu se adapteaza si oamenii mari cu nevoile acestor copii? Cand vor intelege ca nu venim in aceasta lume cu acelasi bagaj?
Astazi am aflat de la o mama cum isi pedepseste fetita de 7 ani: o bate si o scoate noaptea afara pentru ca nu  reuseste sa socoteasca fara sa-si foloseasca degetele! Rezultat previzibil: fetita nu numai ca nu invata mai bine, dar a devenit si apatica si visatoare, deoarece crede ca mama nu o mai iubeste. Copiii nervosi au mame  stresate de problemele lor zilnice pe care nu le ascund copiilor. In timp privirile limpezi capata umbre de rautate, incep sa semene tot mai mult cu cele ale parintilor impovarati de necazuri...
Uneori am sentimentul ca ma lupt cu morile de vant. Unde au disparut toleranta, compasiunea, iubirea? Copiii isi vor parintii inapoi!

6 comentarii:

  1. Nu stiu daca pedeapsa fizica are intradevar efecte benefice...Din contra,se poate ajunge in alte extreme iar respectivul copil poate ramane cu sechele si de ce nu,cu traume...Sunt foarte multe metode prin care se poate determina un copil sa invete,violenta trebuie inlaturata cu orice pret.

    RăspundețiȘtergere
  2. In mod evident, pedepsele brutale, atat fizice cat si psihice, pot afecta iremediabil un copil, mai ales unul sensibil.
    Ma gandesc tot mai des la un proiect intitulat "Scoala parintilor", unde acesti oameni traumatizati si ei, posibil, in copilarie, sa invete "meseria" de parinte. M-as oferi chiar voluntar in limita timpului disponibil. Bineinteles ca ajutorul unor psihologi ar fi binevenit. Poate am reusi sa inchidem cercul vicios...
    Multumesc pt. vizita.

    RăspundețiȘtergere
  3. mai bine-zis sa distrugem cercul vicios:)...

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua la preacinstita gazda! :)
    Am gasit deschis (in sfarsit) si am dat buzna! Mai trec, caci acum sunt nitelus pe fuga. Inainte de asta as face totusi o remarca cu privire la aceasta postare: e drept ca in multe cazuri se abuzeaza, totusi... nu ca sa moara si capra vecinului, dar cate un "Sfantu Neculai" atarnat in fiecare clasa, ar rezolva o gramada de probleme. Cel putin, cu de-al de mine a dat rezultate... cred. :))
    A sunat prea... mosnegesc?... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine-ai venit, Sorin!:)

    Esti foarte tonic!
    Adicatelea frica pazeste bostanaria, nu? Pai asa, am si eu unul in dulap pe post de bau-bau( dar sa nu mai spui la nimeni:)). Ar fi mult de discutat, pentru ca nu exista o reteta general valabila. In functie de temperamentul copilului poti obtine rezultate foarte diferite cu aceasta metoda. Personal, comunic mai bine cu elevii fara intermediul "Sfantului"

    P.S. Ce scrii/spui tu suna... minunat.
    Chiar a dat rezultate! :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer sa fiu, nu mi-as dori defel sa fiu dascal in aceste vremuri. Principalul motiv ar fi... salariul! :)))
    Glumeam... Nu, principalul motiv ar fi acela ca, din nefericire, moravurile parintilor sunt oglindite perfect in cei mici. Unul dintre acestea ar fi tupeul. In virtutea sa, inca de la varste fragede, omul pune drepturile inaintea indatoririlor, toti isi doresc sa fie respectati inca dinainte de a face dovada ca ar merita-o. Parintele acela care sugereaza profesorului sa ii aplice o sfanta de corectie odraslei seamana cumva cu Pilat din Pont (ca tot suntem in Saptamana Mare). Lumea nu mai are vreme nici macar sa-si bata copiii... :)

    Frumos blogul tau, temerile tale erau nefondate. Felicitari si raman dator cu cateva laude, pentru par condicio! :))

    RăspundețiȘtergere